Predškolska ustanova „Radost”

Prosveta u opštini Srbobran

Zvaničan sajt: https://www.radost.rs/

Zvaničnim početkom rada u predškolskim ustanovama u Vojvodini smatra se 1872. godina, mada je u malobrojnim opštinama predškolskog vaspitanja bilo i ranije.

Zabavišta su bila u sastavu škola, pa je njima rukovodio upravitelj, odnosno direktor škole. 

U Srbobranu (Sentomašu) prema postojećim pisanim izvorima, srpsko veroispovedno zabavište sa 1 odeljenjem postoji od 1892. godine, mada se, ne bez osnova, smatra da je postojalo i ranije. Od tada, pa sve do 1941. godine, postojalo je jedno, a kasnije i dva odeljenja zabavišta. Ono je bilo smešteno u porti srpske pravoslavne crkve, a rimokatoličko zabavište sa takođe jednim odeljenjem bilo je smešteno u porti rimokatoličke crkve.

U Turiji je 1893. godine otvoreno srpsko veroispovedno zabavište, koje je zbog smrti zabavilje zatvoreno, pa je 1894. godine otvoreno opštinsko komunalno zabavište.

Pisani podatak o postojanju zabavišta u Nadalju odnosi se na 1905. godinu, mada je, verovatno, postojalo i ranije.

Pred sam početak Drugog svetskog rata, na osnovu izjava ljudi, jer pismenih tragova o radu zabavišta u međuratnom periodu nema, utvrđeno je da je u Srbobranu bilo dva odeljenja zabavišta na srpskohrvatskom jeziku i jedno odeljenje na mađarskom jeziku. U Turiji i Nadalju je bilo po jedno odeljenje zabavišta (predškolske dece). Svako od ovih odeljenja je imalo 50 do 60 dece predškolskog uzrasta, a ponekad i više. Sva zabavišta su bila u sastavu osnovnih škola.

U prvim godinama nakon završetka Drugog svetskog rata, broj odeljenja zabavišta je istovetan kao i pred početak rata.

Promena dolazi 30. januara 1956. godine kada se rešenjem Skupštine opštine Srbobran osniva samostalna ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i izdvaja iz sastava škola, a 1962. godine, Predškolskoj ustanovi u Srbobranu pripojena su i odeljenja u Turiji i Nadalju. 

Te 1962. godine, u Srbobranu je bilo 9 odeljenja sa ukupno 265 dece, u Turiji 2 odeljenja sa 92 deteta i u Nadalju jedno odeljenje sa 36 dece predškolskog uzrasta. 

U početku samostalne delatnosti, rad se i dalje odvijao u starim školskim zgradama i učionicama, uz oskudnu materijalnu osnovu, a pomenute 1962. godine, jedinstvena predškolska ustanova sa svojim odeljenjima u Srbobranu, Turiji i Nadalju je raspolagala sa ukupno 7 zgrada sa 9 učionica. U periodu od 1958-1964. godine učionice su opremljene savremenim nameštajem i potrebnim učilima, igračkama i rekvizitima.

Nastavni plan i program u tom periodu je sadržavao fizičko vaspitanje, upoznavanje sa prirodom i društvom, razvoj govora, formiranje elementarnih matematičkih pojmova, likovno vaspitanje i muzičko vaspitanje.

Od svog osnivanja pa do danas, Ustanova se postepeno razvijala, a broj grupa i dece postepeno povećavao. Sada imaju devet objekata u tri naseljena mesta te obuhvataju decu predškolskog uzrasta sa čitave teritorije opštine – iz Srbobrana, Turije i Nadalja.

Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem danas su obuhvaćena deca jaslenog uzrasta od dve do tri godine, deca predškolskog uzrasta od tri do pet i po’ godina i pripremne predškolske grupe dece uzrasta od pet i po’ do šest i po’ godina. Svi objekti su ili novoizgrađeni ili su na njima izvršene potpune adaptacije u poslednjih 5-6 godina, svetli, opremljeni svim audio-vizuelnim i drugim didaktičkim sredstvima, uređeni sa spravama za dečju igru u svakom dvorištu, tako da se mogu pohvaliti da deca borave u zaista lepim, toplim i funkcionalnim objektima.

Za decu u celodnevnom boravku hrana se priprema u kuhinji OŠ „Vuk Karadžić” u Srbobranu, dok se užina za decu u poludnevnom boravku priprema u pekari „Hit” u Srbobranu.

Odlukom Skupštine opštine Srbobran, deca ne plaćaju participaciju za pohađanje vrtića.

Vaspitno – obrazovni rad u Ustanovi se odvija na srpskom i na mađarskom jeziku, kao i dvojezično. Izvodi ga stručni kadar, odnosno, vaspitači sa višom, strukovnom i visokom školskom spremom, kao i pedagog i adekvatno pomoćno osoblje.

Objekat „Bubamara” u Nadalju

Među svim objektima Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Radost”, posebno se svojim radom i zalaganjem Danijele Miličić Trebaticki, master vaspitača i pedagoškog savetnika, izdvaja objekat „Bubamara” u Nadalju.

Objekat „Bubamara”, iako relativno novijeg datuma, dograđen 2011. godine uz pomoć i podršku Pokrajinske vlade i Opštine Srbobran.

Ovaj vrtić je po mnogo čemu poseban. Nosilac je pokrajinske titule najzelenije i najčistije predškolske ustanove u Vojvodini dugi niz godina. U njemu se brine o zaštiti životne sredine, a mali bubamarci razvijaju ekološku svest od najranijeg uzrasta. Bubamara ima svoju baštu u kojoj se deca uče praktično-životnim veštinama, seju, sade, uređuju i održavaju, a da bi doživljaj bio potpun, proizvode iz voćnjaka i povrtnjaka koriste za sopstvene potrebe. Neguju zdrave stilove života. Pretekne nekada plodova, tada bubamarci ponesu višak kućama, pa obraduju i svoje ukućane. Od nedavno je Bubamara nosilac međunarodne Zelene zastave Eco Schools koja se dodeljuje za dostignuća u sprovođenju i unapređivanju obrazovanja o održivom razvoju i stalnom poboljšanju po pitanjima životne sredine u samom vrtiću i njegovoj široj okolini.

Deca u „Bubamari”, osim što žive u skladu sa prirodom, žive i u korak sa savremenim tokovima. Ovaj vrtić je, uz nepresušni entuzijazam vaspitača i podrške lokalne zajednice, opremljen po svim standardima savremene obrazovne ustanove.

„Bubamara” je dobitnik više zahvalnica, priznanja i diploma. Predstavljala je svoju Ustanovu na mnogim manifestacijama, smotrama i projektima. Posebno su ponosni na gostovanje 2010. godine, u Belom dvoru, kod NJKV porodice Karađorđević, sa pozorišnom predstavom Uspavana princeza. Zahvaljujući aktivnostima iz ovog vrtića, opština Srbobran je prepoznatljiva na međunarodnoj obrazovnoj mapi. Učestvuju godinama u međunarodnim obrazovnim i eTwinning projektima, Code Week nedelji programiranja, Climate Action i mnogim drugim.

U „Bubamaru” je svaki gost dobrodošao. Posećivala su ga deca iz raznih predškolskih ustanova, vaspitači kroz program horizontalne edukacije, predstavnici pokrajinskih institucija. Vrtić je otvoren prema lokalnoj zajednici, roditelji su stalni partneri, a Nadaljčani ogromna podrška u realizaciji programa.

(Izvori:
dr Radoslav Subić, Obrazovanje i vaspitanje u opštini Srbobran 1703-1983, Novi Sad, 1984.
Zvaničan sajt Predškolske ustanove „Radost”, link
Danijela Miličić Trebaticki, „Objekat „Bubamara” u Nadalju”, 31.10.2021.)