Nafta i gas

Prirodna bogatstva

Na prostoru opštine Srbobran, ispod izuzetno plodnog zemljišta, otkrivena su i nalazišta nafte i naftnog gasa. Nalazište prirodnog naftnog gasa otkriveno je u Srbobranu 1963. godine, a ekspoatacija je počela 1973. godine.

Što se nafte tiče, prva istraživanja ovog terena počela su još 1953, a prva bušotina, izbušena 1967. godine na dubini od oko 1.950 metara, otkrila je tragove nafte. Pošto nisu dobijene dovoljne količine za eksploataciju, verujući da se tu ipak krije bogato nalazište, bački naftaši nisu zapustili ovo naftonosno polje. 

Pumpa za naftu na naftnom polju „Turija – sever”

Od 1979. do 1987. godine na ovom potezu izvršena su detaljna seizmička ispitivanja, i to daleko savremenijom opremom. Na osnovu dobijene podzemne slike, 1988. godine rotirana je bušotina „Turija – sever 1” udaljena oko 2 kilometra od prvobitne „Turije 1”.

I posle svih tih višegodišnjih ispitivanja i bušenja na većoj dubini, konačno je otkriveno naftno polje sa jednim od najvećih rezervi nafte u našoj zemlji. Ovo naftno polje je specifično i po tome što su bušotine na dubini od oko 2.300 metara, što je znatno više nego na drugim poljima. Eksploatacija nafte započela je 1991. godine i do sada je na tom naftnom polju izbušena ukupno 101 bušotina, u procesu eksploatacije trenutno ih je 63, a za nešto manje od tri decenije s tog polja proizvedeno je oko 2.500.000 tona nafte i oko 99.000.000 kubnih metara gasa (podaci su iz 2019. godine).

Sabirno otpremna stanica (SOS) „Turija – sever” između Srbobrana i Turije, u delu atara koji meštani zovu Kuvajt.

Značaj naftnog polja „Turija – sever” je izuzetan jer je to najveće polje otkriveno posle tri decenije i za sada je od njega veće samo naftno polje „Velebit”, otkriveno još 1964. godine. Ujedno, naftno polje „Turija – sever” je poslednje veliko naftno polje otkriveno u našoj zemlji.

naftno polje turija-1
Pumpe za crpljenje nafte na naftnom polju „Turija – sever”.

Naftno polje „Turija – sever” sadrži značajne rezerve koje čine preko 20% svih do sada otkrivenih geoloških rezervi nafte u našoj zemlji. Oko polovina bilansnih rezervi nafte, na kojima se bazira proizvodnja, nalazi se u njemu. Proizvodnja iz ovog polja počela je upravo u kritičnim momentima, kada je na našim najvećim poljima „Velebit”, „Kikinda” i „Mokrin” počela da se intenzivnije smanjuje proizvodnja kao posledica starenja ležišta i prirodnog pada, a proizvodnja nafte sa naftnog polja „Turija – sever” je kompenzovala taj pad i obezbedila stabilan nivo proizvodnje.

(Izvori:
Dr. Radoslav D. Mićić, Istorija eksploatacije nafte i gasa, Ver. 2, Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin, link
Danilo Drapšin, Turija i Turinci, Srbobran: Dom kulture „Petar Drapšin”, 1996, srt. 134-136.
D. Mlađenović, „NAFTNO POLjE TURIJA SEVER Put do nafte ide 2,3 kilometra u dubinu”, Dnevnik.rs, 03.06.2019, link)