Stanovništvo

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, u opštini Srbobran živi ukupno 16.317 stanovnika: većinom Srba (65,63%), zatim Mađara (20,76%) dok pripadnika ostalih nacionalnosti ima 13,61%. Tačan broj stanovnika po nacionalnoj i polnoj strukturi može se videti na tabeli dole. Od drugih nacija u opštini Srbobran, prema poslednjem popisu, žive: Hrvati (118), Crnogorci (82), Jugosloveni (55), Ukrajinci (29), Makednoci (27), Rusini (23), Muslimani (22), Slovaci (20), Nemci (20), Slovenci (9), Rusi (9), Rumuni (8), Albanci (7), Bunjevci (3), Bošnjaci (2), Bugari (2) i ostali (30), a nepoznato je 85.

Srbobran kao gradsko naselje ima najviše stanovnika – 12.009, dok su Turija i Nadalj kao seoska naselja daleko manja: Turija ima 2.300, a Nadalj 2.008 stanovnika.

Broj stanovnika opštine Srbobran prema poslednjem popisu po nacionalnoj i polnoj strukturi. U ovakvoj strukturi nemamo podatke za svako naselje pojedinačno, već samo podelu na gradska (Srbobran) i ostala naselja (Turija i Nadalj zbirno).

Ono što je posebno zanimljivo u demografskoj istoriji Srbobrana jeste da ovo naselje ima relativno konstantan broj stanovnika poslednjih 150 godina, i u poređenju sa našim najvećim gradovima tokom 19. veka bio je poprilično velik što se može videti na uporednoj tabeli, s tim da nije doživeo nagli razvoj i ekspanziju tokom 20. veka kao što je to bio slučaj sa nekim drugim gradovima. Naprotiv, najveći broj stanovnika u svojoj istoriji Srbobran, isto kao i Turija i Nadalj, imali su između dva svetska rata, a posle Drugog svetskog rata sve do danas broj stanovnika neprestano opada.

Tabelarni pregled broja stanovnika naselja u opštini Srbobran i poređenje sa najvećim gradovima u poslednjih 150 godina.

Možemo reći da je opšta demografska situacija na području opštine Srbobran u poslednjih nekoliko decenija nepovoljna, jer su pad ukupnog broja stanovnika, niska stopa nataliteta i fertiliteta, negativan prirodni priraštaj -6,6‰ (viši od vojvođanskog proseka -4,7‰), kao i visok indeks starenja, karakteristike opštinske populacije. Starosna struktura stanovnika opštine Srbobran prema poslednjem popisu, može se videti na donjoj tabeli:

Starosna struktura stanovnika opštine Srbobran prema poslednjem popisu 2011. godine.

(Izvori:
Opština Srbobran – zvanična internet prezentacija, link
Republički zavod za statistiku, rezultati popisa, link
dr Radoslav Subić, Opština Srbobran – geografska monografija, Novi Sad, 1981.
Demografska istorija Novog Sada, Wikipedia, link
Demografska istorija Subotice, Wikipedia, link
Статистике — Југославија”. Library.uu.nl. Архивирано из оригинала на датум 2. 5. 2006.
Skupština opštine Srbobran, „Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2021. godinu na teritoriji opštine Srbobran”)