Muzika

Pisao je novinar i publicista iz Srbobrana, Milenko Genčić (1929-2001) da su u Srbobranu između dva rata „u 22 kafane svako veče goste zabavljali tamburaši Milana Kurjaka, zatim mešoviti sastavi, a posebna atrakcija bili su ženski orkestri.” Od 22 tamburaške bande koliko ih je nekada bilo, danas u Srbobranu postoje samo dve.

„Dogovor”

Tamburaški orkestar „Dogovor”. Izvor: Srbobrandanas.rs

„Dogovor” Vlade „Cipovke” Brankova i Anđelka „Babe” Pivničkog je jedna od dve tamburaške bande koja još uvek veseli Srbobrance i njihove goste starim pesmama i vešto smišljenim bećarcima. Kad na nekom slavlju zasviraju, čim Vlada „Cipovka” ugleda nekog gosta, odmah iz glave otpeva stih za bećarac, pa gost nikad ne zna hoće li ga Cipovkini stihovi pohvaliti ili posramiti, ali dobra zabava je uvek zagarantovana.

„Srce Bačke”

Tamburaški orkestar „Srce Bačke” iz Turije.

„Srce Bačke” je tamburaški orkestar iz Turije. U sadašnjem sastavu postoji od 2014. godine i broji pet stalnih članova sa još dva člana koji sviraju prema potrebi. Orkestar je isključivo tamburaški (nema drugih instrumenata osim tambure) i na repertoaru imaju vrlo retke, stare vojvođanske pesme koje čuvaju od zaborava. Šef orkestra je Nemanja Šijačić iz Turije, a članovi su iz Turije i Bačkog Gradišta, što je i dalo ime orkestru „Srce Bačke”. Ovaj orkestar je jedini u okolini sa isključivo tamburaškim instrumentima i ovakvim repertoarom pesama, a sviraju samo na privatnim slavljima.

(Izvor: Snimak razgovora sa Nemanjom Šijačićem, Srbobran, 16.11.2021.)

Osim ove dve klasične tamburaške bande, u Srbobranu postoji i jedna malo drugačija i modernija banda, koja je tambure zamenili gitarama. Zovu se „Banda Drvena”.

„Banda Drvena”

„Banda Drvena” nastupa na trgu u Srbobranu za Petrovdan

„Banda Drvena”, koja pod tim imenom postoji već neko solidno vreme, okuplja svirce naklonjene, istovremeno, i rokenrol i tamburaškom maniru. Može to da ide zajedno, i te kako. Banda je, po svom uređenju, d.s.d. iliti Dobrovoljno sviračko društvo, a u tu ekipu, za svirku kreativnu i lišenu klišea, dobrodošla je svaka dobra duša koja, pritom, vlada i nekim, poželjno akustičnim, instrumentom. Baza „Bande Drvene” je u Srbobranu, poznatom i kao Sentomaš (mali grad, al’ ceo naš) ali su deo postave bili (i ostali) i delegati još ponekih bačkih varoši. Bandu, s prepoznatljivim slamenim šeširima, često štraftastim majicama, crno-belim „smajli” bedževima i, kad zatreba, intenzivnim bačkim akcentom (…tako ti je, moja mala, kada ljubi Lala…), možete zateći u akciji, mahom, po vojvođanskim feštama i klubovima, a sve češće i južnije od Beograda, pa i van granica Srbije, u najbližem komšiluku. I eto…

(Dalibor Stanojević)

Pored tambura i gitara, u Srbobranu postoji više rok bendova i grupa koje čine mladi i talentovani muzičari ljubitelji elektičnog zvuka. Jedan od njih je i rok bend „Promena Plana”

Rok bend „Promena Plana”

Rok bend „Promena Plana”

Rok bend „Promena Plana” je osnovan 31. oktobra 2020. u Srbobranu. Njegovi članovi su:

Dejan Marjanović – pevač (glavni vokal)

Vladimir Jacić – solo gitara i prateći vokal

Šandor Bezeg – bubnjevi

Biljana Jacić – klavijature, glavni i prateći vokal

Oleg Sabanchiev – bas gitara

Pretežno sviraju domaći rokenrol, odnosno ex-yu muziku. Do sada su imali nekoliko fantastičnih svirki na kojima su se pronašle publici dobro poznate pesme raznih balkanskih bendova i po koja strana pesma.

Trenutno se fokusiraju na stvaranje sopstvene, autorske muzike, sa već nekoliko napisanih tekstova i melodija.

Dok ne počnu sa objavljivanjem svojih inspirativnih dela, možemo očekivati još mnogo dobrih svirki koje podstiču i podsećaju narod da rok i dalje živi i nikada neće prestati da se razvija sve dok je njihovog postojanja.

(Biljana Jacić)