Poseta kralja Aleksandra I Karađorđevića Srbobranu

Istorija

Regent Aleksandar Karađorđević sa svitom od 22 lica dolazi u Srbobran 28. jula 2019. godine u 18 časova iz pravca Vrbasa. Razlog posete su pregovori o agrarnoj reformi i oduzimanju zemlje velikoposednicima kako bi se ona dodelila veteranima Prvog svetskog rata. 

Na vrbaškom putu Regenta je dočekala počasna vojnička četa i predstavnici opštine sa 40 karuca. Prvo je komandant mesta, poručnik Miroljub Gajić predao raport Regentu, a potom ga je pozdravio predsednik opštine Kosta Gavanski. Zatim je Regent Aleksandar prešao u prelepe karuce (kočije, fijaker) Stevana Dunđerskog, u koje je bilo upregnuto 5 najlepših vranaca Dančike Dunđerskog, kojima je lično upravljao.

Srbobran se pripremio da dostojno dočeka budućeg kralja. Sve kuće su bile okićene zastavama, ćilimima i cvećem. Na staroj pijaci (današnji Trg republike, kod Tržnog centra) je podignuta tribina sa raznim rodoljubivim natpisima, a u ulicama kojima prolazi Regent podignuto je 5 velikih i lepo ukrašenih slavolukova. Kod slavoluka na Unčiću pozdravila ga je Julkica Romanov i predala mu lepo izvezen peškir, a kod krsta između Unčića i Malog Kaća, Regenta je dočekala gardijska muzika. Na sve strane ogromne mase naroda i gromoglasno klicanje.

Kod tribine, govor je održao Živko Prodanović, posle koga je Ana Manojlović u ime srbobranskih devojaka predala Regentu buket cveća, Milena Čolić hleb i so, a Bojana Gavanski u ime svih građana Srbobrana zlatom izvezeni peškir. Primivši darove, Regent se sa tribine obratio okupljenom narodu i pozdravio ih.

Salon u kojem je Stevan Dunđerski primio kralja. Izvor: Stranac.net

Posle svečanosti, Regent Aleksandar se odvezao u kuću Stevana Dunđerskog, gde je i prenoćio. Pred kućom se okupila velika masa naroda i klicala. U 21 čas priređena je večera koja je trajala sat i po. Stevan Dunđerski tom prilikom, ne štedeći materijalnih žrtava, podičio je svoje mesto. Dvorana gde se održavala večera, kao i spavaća soba u kojoj je prespavao Regent, bile su kraljevski nameštene. Posle večere, Regent je razgovarao sa svim predstavnicima Srbobrana koji su bili prisutni, a u 22 časa priređena je velika bakljada sa nebrojeno mnogo lampiona na čelu koje je svirala muzika kraljeve garde. Bakljada se kretala ulicama praćena velikim brojem građana, da bi se potom zaustavila pred kućom Stevana Dunđerskog, gde je crkveno pevačko društvo otpevalo državnu himnu. Regent Aleksandar se pojavio na prozoru i pozdravio okupljeni narod istakavši važnost i značaj Srbobrana. 

Na trgu se zatim razvilo nezapamćeno narodno veselje koje je trajalo do zore.

Sutradan, 29. jula, Regent Aleksandar posetio je Turiju, gde mu je takođe bio priređen svečani doček. Istog dana, po povratku iz Turije, posetio je i Srpsku pravoslavnu crkvu u Srbobranu, gde ga je dočekalo sedam starih boraca, od preko 90 godina, koji su se 1848/49. godine borili za odbranu Srbobrana. Oni su od uzbuđenja plakali. Pozdravni govor je tom prilikom održao paroh Milivoj Sivački.

Posle pravoslavne, Regent je posetio i katoličku crkvu, gde ga je pozdravio župnik Fanči. 

Nakon posete crkvama, Regent Aleksandar je svečano ispraćen i otputovao za Stari Bečej.

(Izvori:
dr Radoslav Subić, Srbobranci: od 1338. do 1945, Novi Sad: Prometej, 2006.
Toša Iskruljev, Srbobran i Srbobranci, Novi Sad: Štamparija Dan, 1937 – fototipsko izdanje Srbobran: Udruženje potomaka i poštovalaca dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1848-1918. „Srbijanski – Srbobranski”, 2019.
Naslovna foto: Nj.V. Kralj Aleksandar Prvi i Nj.V. Kraljica Marija na dan venčanja 8. jula 1922, Beograd. Royalfamily.org, link)