Istorija

Postoji više značajnih istorijskih događaja koji su u svojim dešavanjima zahvatili naselja i stanovnike u opštini Srbobran tokom njihovog viševekovnog postojanja i trajanja, a u mnogim od tih događaja su Srbobranci, Turinci i Nadaljčani uzimali aktivnog učešća, stvarajući istoriju ili menjajući njen tok. Sva tri naselja su blizu jedno drugom, pa su i prolazili kroz iste ili vrlo slične periode i dešavanja. Oni najvažniji su detaljnije objašnjeni u istorijskom prikazu Srbobrana, a u istorijatu Turije i Nadalja, da ne bi dolazilo da ponavljanja, opisani su samo oni događaji i dešavanja koji su specifični za ova naselja i razlikuju se od onih u Srbobranu. 

Revolucija 1848/49. godine kao događaj koji je imao najveći uticaj na celokupan istorijski razvoj opšine je najdetaljnije opisan na posebnoj stranici. 

Treba napomenuti i da su Srbobran i Turija iako zasebne opštine do kraja Drugog svetskog rata, imali vrlo sličan razvoj: u isto vreme otvorili prve škole, prve biblioteke, sagradili crkvu i sl. Sa druge strane, Nadalj je sve do polovine 20. veka bio upućen na Šajkašku i Čurug, a tek nakon Drugog svetskog rata postaje deo opštine Srbobran. Zbog toga se njegov istorijski put dosta razlikuje od prva dva naselja.