Arhitektura i religija

Opština Srbobran se može pohvaliti vrlo lepim i reprezentativnim objektima, koji nažalost nisu svi u najboljem stanju zbog decenija nebrige. Te zgrade su pre više od sto godine izgradile bogate i uticajne veleposedničke porodice koje su podizale svoje porodične kuće i poslovne objekte u samom centru naselja. Ovi objekti vrlo bogate dekoracije, pravljeni su da oslikaju moć i uticaj porodice. 

Međutim, posle Drugog svetskog rata, veleposednicima se oduzimaju imanja i kuće, a i ono što im je ostavljeno nisu mogli da održavaju zbog gubitka prihoda. Kuće koje su se našle u državnom odnosno društvenom vlasništvu, nisu bile u skladu sa tadašnjom državnom politikom, pa su ili srušene ili zapuštene, a neke su iskorišćene za javne institucije i time su sačuvane. Na mestu objekata srušenih uglavnom između 1960-ih i 1980-ih grade se zgrade sa više spratova i na taj način se kvari stara arhitektonska celina gradske gradnje. Zgrade veleposednika u centru Srbobrana se u svojoj arhitekturi drastično razlikuju od običnih niskih paorskih kuća građenih na periferiji naselja. Zbog toga centar Srbobrana ne odiše toliko seoskim, paorskim duhom uobičajenim za bačku ravnicu, već više gradskom arhitekturom imućnih i dobro obrazovanih, prosvećenih veleposednika.

Osim gradske gradnje, Srbobran se odlikuje i značajnim crkvama. Pravoslavna crkva Sv. Bogojavljenja je jedna od najviših crkava tog tipa gradnje u celoj SPC sa izvanrednim ikonostasom koji je pod zaštitom države, a i Rimokatolička crkva Uzvišenja Svetog Krsta ima svoje umetničke i arhitektonske bisere. 

Spomenici u opštini Srbobran nam otkrivaju bogatu istoriju sva tri naselja, Srbobrana, Turije i Nadalja.